Prechod na navigáciu block menu Prechod na navigáciu Hlavné menu Prechod na navigáciu vodorovná

Mesto zrekonštruovalo Materskú školu M. R. Štefánika Vytlačiť
 

Zrekonštruovaná Materská škola M.R.Štefánika v Detve

Projekt Zníženie energetickej náročnosti materskej školy M. R. Štefánika č. 908/40, Detva

Detva, 1. marec 2019

Prebehli posledné stavebné úpravy na budove Materskej školy M. R. Štefánika 908/40, 962 12 Detva, ktorú mesto zrekonštruovalo z fondov Európskej únie pre projekty zatepľovania budov, kam patria aj Mestský úrad a Materská škola A. Bernoláka 19, v rámci Operačného programu Kvalita životného prostredia.

Mesto Detva získalo v roku 2018 od poskytovateľa, Ministerstva životného prostredia Slovenskej republiky v zastúpení Slovenská inovačná a energetická agentúra, nenávratný finančný príspevok vo výške 450 tisíc eur na projekt Zníženia energetickej náročnosti Materskej školy M. R. Štefánika 908/40.

Získanie projektu bolo podmienené ďalšou desaťpercentnou spoluúčasťou mesta Detva, celková výška projektu bola 527 561 eur. Z vlastných zdrojov prispelo mesto Detva čiastkou takmer 70 tisíc eur na dokončovacie práce po realizovanej komplexnej rekonštrukcii. Rekonštrukciu uskutočnila firma I.K.M. Reality-Staving z Banskej Bystrice.

Stavebné práce na rekonštrukcii materskej školy začali 21. septembra 2018 súbežne na všetkých troch pavilónoch materskej školy. Dlhá pekná a teplá jeseň vytvorila dobré podmienky na začiatočné práce pre zateplenie strechy a obvodového plášťa.

Nasledovala realizácia stavebných prác v interiéri budovy, čiastočná výmena okien a dverí, výmena vykurovacích telies a s ňou súvisiaca čiastočná rekonštrukcia výmenníkovej stanice, rekonštrukcia elektroinštalácie a výmena osvetlenia, dobudovanie vzduchotechniky v šatniach a hygienických zariadeniach v celej budove.

Bezbariérový prístup do pavilónu materskej školy

Súčasťou realizovaného projektu bolo vybudovanie bezbariérových vstupov do všetkých troch pavilónov materskej školy.

Z rozpočtu materskej školy sa zafinancovalo zakúpenie podláh, dlažieb na chodby, schodištia, do šatní, tried, kuchyne, jedálne a kancelárskych priestorov, dovybavujú sa sklady na uskladnenie didaktických pomôcok novými regálmi.

Počas rekonštrukcie boli pre deti vytvorené adekvátne podmienky na zabezpečenie plnohodnotného výchovno-vzdelávacieho procesu v školách, školských zariadeniach a v Dome kultúry A. Sládkoviča.

Realizácia rekonštrukcie materskej školy si vyžiadala trpezlivosť rodičov detí, pracovné nasadenie pedagogických a nepedagogických zamestnancov v dočasne zmenených podmienkach a pracovné nasadenie pedagogických a nepedagogických zamestnancov materskej školy pri sťahovaní a upratovaní všetkých zrekonštruovaných priestorov.

Čaká ich ešte veľa práce pri úprave školského areálu, ktorý je súčasťou materskej školy, aby mohol opäť plnohodnotne slúžiť na voľnočasové aktivity detí materskej školy.   

Pohľad zo zadnej strany na vynovenú materskú školu

Vynovaná budova materskej školy z bočnej perspektívy Text: Anna Cíbiková, Zuzana Slemenská
Foto: Zuzana Vrťová


 
 


Deutch version
English version
Úvodná stránka